Forum ARTROSIS Strona Główna
  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Galerie   Rejestracja   Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Zaloguj 

IMAGO - wrażenia i opinie

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum ARTROSIS Strona Główna -> *IMAGO*
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat

Ulubiony utwór z IMAGO to:
Arche
0%
 0%  [ 0 ]
Nie Tamta Już
2%
 2%  [ 1 ]
Za Wszystko - Nic
20%
 20%  [ 9 ]
Już Tylko Śnij
11%
 11%  [ 5 ]
Moje Niebo
2%
 2%  [ 1 ]
Chcę Znów Tam Być
4%
 4%  [ 2 ]
Imago
15%
 15%  [ 7 ]
Doskonała
6%
 6%  [ 3 ]
Tysiąc Prawd
9%
 9%  [ 4 ]
Fatalne Przeznaczenie
4%
 4%  [ 2 ]
Panta Rhei
22%
 22%  [ 10 ]
Wszystkich Głosów : 44

Autor Wiadomość
ulth
Samuel
Samuel


Dołączył: 01 Cze 2005
Posty: 2304
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Nazgul

PostWysłany: Sob 7:30, 2011 Lis 05 Temat postu: IMAGO - wrażenia i opinie

Zapraszam do dyskusji i recenzowania, dzielenia się wrażeniami z odsłuchu nowego albumu Artrosis Smile.

Ostatnio zmieniony przez ulth dnia Wto 22:25, 2011 Lis 08, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BilboBaggins
W półśnie
W półśnie


Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 524
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 9:10, 2011 Lis 05 Temat postu:

Na gorąco (bo właśnie słucham albumu po raz pierwszy) chciałbym powiedzieć co następuje:

1. Na Latającego Potwora Spaghetti! "Już Tylko Śnij" się tak zmieniła, że aż nie do poznania. In plus.
2. Nie wiem co zespół palił/pił/zażywał w inny sposób podczas pisania "Chcę Tam Znów Być", ale dajcie namiar na cokolwiek to było. Moc.
3. Płyta jest zajebista.

Więcej będę mógł powiedzeć jak posłucham na spokojnie przy szklaneczce ulubionej whisky :).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Vanitas
Szmaragdowa noc
Szmaragdowa noc


Dołączył: 13 Lut 2011
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Nazgul

PostWysłany: Sob 9:27, 2011 Lis 05 Temat postu:

Ciekawe czy płytki są w Media Markt...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vincent
Melange
Melange


Dołączył: 03 Cze 2005
Posty: 340
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: fetish land
Płeć: Nazgul

PostWysłany: Sob 9:30, 2011 Lis 05 Temat postu:

Hmmm. Jesteś drugą osobą (na dwie opinie które przeczytałem:) ) która zwraca uwagę na ten numer. Widać że nawet na jednej płycie zespół trafia w różne gusta Smile Nie wspomnę już o skrajnych opiniach nt.różnych płyt na zasadzie kocham Ukryty Wymiar - nienawidzę Fetish. Szczerze mówiąc nie obstawiałem tego utworu jako takiego faworyta (co widać po moich typach) - choć to dopiero pierwsze przesłuchania, pierwsze słuchawki i słuchacze.
Zanim coś napiszę o samej płycie - tak na szybko moja "lista przebojów" Imago Smile

Imago
Za Wszystko - Nic
Tysiąc Prawd
Doskonała
Już Tylko Śnij
Panta Rhei
Fatalne Przeznaczenie
Nie Tamta Już
Chcę Znów Tam Być
Moje Niebo

Jednakże kolejność poza pierwszą dwójką - która jest o poziom wyżej od reszty - jest bardzo płynna i są to utwory na wyrównanym poziomie. Trudno je porównać 1:1 bo są to czasem skrajnie różne podejścia do muzyki (Nie Tamta Już / Moje niebo) no ale jeśli już miałbym głosować to w ten sposób.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ulth
Samuel
Samuel


Dołączył: 01 Cze 2005
Posty: 2304
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Nazgul

PostWysłany: Sob 9:56, 2011 Lis 05 Temat postu:

Piewsza część moich wrażeń, połowa płyty Smile aż nie mogę spać Very Happy.

Za wszystko - nic
od pierwszego usłyszenia! Niesamowity, przechodzą mnie dreszcze. Zdecydowanie jeden z moich faworytów, bezkompromisowy beat, to co się dzieje w tle ... Ten utwór żyje, tętno, krwiobieg i głos Medeah, który prowadzi przez całą tę drogą i refren. Boli, cholernie boli, rozkosz dla moich uszu - niech boli Very Happy.
Ten rytm, uderzenia automatu będą mnie prześladować do samego końca.


Już tylko śnij
bardzo się zmienił w porówaniu do oryginału jak i do wersji "przejściowej". Ma więcej w sobie mroku i smutku. Tajemnica, wyzwolenie od cierpienia przez śmierć.
To co się dzieje z melodią ... jest magiczne. Autentycznie się wzruszam. Maćkowe mroki nadają jeszcze więcej niepokoju i siły. Tak, to jest bardzo silne.
A od 3:38 zastygam w milczeniu aż do samej końcówki, która ... Smile)).

Tysiąc prawd
zaskoczył mnie jeszcze bardziej niż poprzednik. Na początku nawet nie można go poznać. Wszystko na plus. Tysiąc nowych elementów zostało w nim odkrytych na nowo. Bardzo emocjonalny wokal Magdy.

Chcę znów tam być
od pierwszego usłyszenia! Smile ten rytm, ten patent na początku i smagania automatu jak biczowanie.
Jest dla mnie bardzo osobisty, ma w sobie tyle przestrzenii. Jest mocno rozbudowany, tak wiele się w nim dzieje.
Dla mnie mógłby trwać i trwać...

Panta Rhei
11/11!!!
Od pierwszych sekund zaatakował moje myśli, jak kołysanka nie do zaśnięcia.
Wszystko płynie, płynę i ja, mogę się nawet zatopić w tych dźwiękach. To jest Artrosis, to jest TO Artrosis!
Kontrast głosów Igi i Magdy - n i e s a m o w i c i e.
Potęga, lekka schiza, zaczynam czuć za sobą czyjeś kroki, ktoś patrzy na mnie i PaaaaaanthaaaRhei!
Fantastyczny wybór na zakończenie IMAGO!


Ostatnio zmieniony przez ulth dnia Sob 9:57, 2011 Lis 05, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gabriel
Ukryty wymiar
Ukryty wymiar


Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 98
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław
Płeć: Nazgul

PostWysłany: Sob 11:50, 2011 Lis 05 Temat postu:

Naprawdę świetna płyta.
Słychać tutaj delikatny powrót do korzeni. I to jest właśnie przepiękne w tej płycie.
ARTROSIS dziękuje Wam za tę płytę.
Pozdrawiam Gabriel
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ulth
Samuel
Samuel


Dołączył: 01 Cze 2005
Posty: 2304
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Nazgul

PostWysłany: Sob 13:03, 2011 Lis 05 Temat postu:

Kolejna dawka wrażeń Wink.

Doskonała
Czuję tutaj ducha Melange Wink. Świetny, wyrazisty motyw, urozmaicenie brzmienia i końcówka ... wbija mnie w fotel dosłownie.

Fatalne przeznaczenie
Zupełnie jakby z mojego życia wzięta historia ...
Chwyta mnie za serce. 11/11 inaczej być nie może. Świetna gitara poza tym.

Arche
Cały Maciek! Świetne intro do reszty historii....

Nie tamta już
Marszowe tempo, na płycie brzmi doskonale! Napisałem już sporo o nim wcześniej. Po prostu hit! Hit! Hit!

Moje niebo
Nie wszedł mi za pierwszym razem ale kolejne przesłucania i ... nie mogę się uwolnić. Łapie mnie taka tęsknota przy nim, że naprawdę niedaleko do wzruszenia. Elektronika, która scala się z głosem Magdy to genialne!

Imago
11/11
I tyle za komentarz tym razem Very Happy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
cHrzanek
Pośród kwiatów i cieni
Pośród kwiatów i cieni


Dołączył: 01 Cze 2005
Posty: 144
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ...
Płeć: Nazgul

PostWysłany: Sob 13:31, 2011 Lis 05 Temat postu:

Ja wciąż słucham, sam jeszcze nie wiem... Płyty Fetish jak na razie nie pobija, a Moje niebo zupełnie mi nie podchodzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
music-o-maniac
Ukryty wymiar
Ukryty wymiar


Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: ok. Mińska Mazowieckiego
Płeć: Nazgul

PostWysłany: Sob 13:47, 2011 Lis 05 Temat postu:

Przesłuchałem płytę dwa razy, bo tylko na tyle miałem na razie możliwości.
Zbytnio mnie nie ruszyło (na razie?), jedynie Panta Rhei przykuło moją uwagę. Z pewnością jest to obecnie moja ulubiona pozycja z płyty - w dodatku sam miałem bardzo dużo skojarzeń z klimatem pasującym do Melange, ale muzycznie słyszę tu wyraźnie pewien konkretny utwór SGU.
Plusem płyty jest wyrazista elektronika, bardzo dobra produkcja.
Więcej wrażeń później.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DarkMoonlight
Szmaragdowa noc
Szmaragdowa noc


Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 10
Przeczytał: 5 tematów

Skąd: Nowy Sącz
Płeć: Nazgul

PostWysłany: Sob 14:38, 2011 Lis 05 Temat postu:

Odwołałem spotkanie, żeby móc przesłuchać płytę. O samych utworach napiszę więcej później. Na początek zwróciłem uwagę na świetną produkcję i rewelacyjne brzmienie. Inteligentna elektronika jak ja to mówię, czyli nie umpa-umpa, ale zróżnicowana choć wszechobecna. I głos Medeah - coś przepięknego, najładniejszy głos na polskim rynku, moim numerem jeden była Maja Konarska (mam nadzieję, że jeszcze coś zaśpiewa) ale gdy Ona odeszła od muzyki to Medeah jest numerem jeden:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marta
W półśnie
W półśnie


Dołączył: 24 Wrz 2007
Posty: 560
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Boat City
Płeć: Lisa

PostWysłany: Sob 14:41, 2011 Lis 05 Temat postu:

cHrzanek napisał:
Ja wciąż słucham, sam jeszcze nie wiem... Płyty Fetish jak na razie nie pobija, a Moje niebo zupełnie mi nie podchodzi.

U mnie z kolei odwrotnie - Moje Niebo mi nawet podchodzi, ale poprzednie partie wokalne podobały mi się dużo bardziej - tak samo, jak i wcześniejsza dynamika tego utworu... Niestety, aranżacje tych numerów sprzed około roku były - moim zdaniem - nieporównywalnie lepsze Crying or Very sad

Na plus: Fatalne przeznaczenie, Doskonała.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BilboBaggins
W półśnie
W półśnie


Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 524
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 15:02, 2011 Lis 05 Temat postu:

DarkMoonlight napisał:
I głos Medeah - coś przepięknego, najładniejszy głos na polskim rynku, moim numerem jeden była Maja Konarska (mam nadzieję, że jeszcze coś zaśpiewa) ale gdy Ona odeszła od muzyki to Medeah jest numerem jeden:)

Wokale Medeah są po prostu genialne. W porównaniu do wcześniejszych albumów to po prostu niebo a ziemia.

Głos Mai Konarskiej też zmieniał się z czasem. IMO najlepiej brzmi ona na "Downwords" i "Integrated..." (które to z resztą są moimi ulubionymi płytami Moonlight) :).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ingelfingen
Pośród kwiatów i cieni
Pośród kwiatów i cieni


Dołączył: 31 Maj 2010
Posty: 139
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Lisa

PostWysłany: Sob 18:27, 2011 Lis 05 Temat postu:

Myślę, że "Imago" to siostra "Melange", ale ze zdecydowanie lepszą realizacją, lepszym miksem, bez tego okropnego przekompresowania i - od strony muzycznej - z dużo ciekawszymi liniami wokalnymi.

Poza tym mam wrażenie, że wiele na niej odniesień do klasycznego Artrosis, nie wiem czy to dzięki użyciu "fortepianowych" klawiszy, czy dzięki brzmieniu, czy dzięki czytelnym/nie aż tak bardzo pokręconym liniom melodycznym, czy dzięki licznym odniesieniom do płyty 'Pośród kwiatów...". W każdym razie płytki słucha mi się świetnie. Największe wrażenie póki co robi na mnie "Pantha Rei", "Doskonała" i 'Za wszystko nic".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ulth
Samuel
Samuel


Dołączył: 01 Cze 2005
Posty: 2304
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Nazgul

PostWysłany: Pon 0:26, 2011 Lis 07 Temat postu:

To jest pod względem produkcji, brzmienia i wokali - najlepszy album Artrosis.
Jak do tej pory Wink. Świetnie wypada na żywo.
Jest dopieszczony do granic, posłuchajcie sobie na lepszych słuchawkach ... a odkryjecie wiele Smile.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
barif
Szmaragdowa noc
Szmaragdowa noc


Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Nazgul

PostWysłany: Pon 21:32, 2011 Lis 07 Temat postu:

Jestem ciekawy czy przypadnie mi do gustu, jako że jedynie podoba mi się "Ukryty wymiar" oraz "Pośród Kwiatów i...".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum ARTROSIS Strona Główna -> *IMAGO* Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 1 z 10


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB Š 2001, 2005 phpBB Group
Theme bLock created by JR9 for stylerbb.net
Regulamin